Schade met opgevoerde fatbike niet gedekt?

Bij veel ongelukken met of door een fatbike zijn kinderen betrokken. Af en toe ook ernstige ongelukken met hersenletsel. Dat maakt duidelijk dat de opkomst van e-bikes zoals de fatbike niet zonder gevaren is. 

Nieuws
Datum: 09-07-2024

Kinderen onder de 16 jaar: Laat kinderen onder de 16 jaar niet op een fatbike rijden. Deze fietsen zijn zwaar en passen niet goed bij hun lichaamsgrootte. Ze kunnen de snelheid en het verkeer vaak niet goed inschatten.

Snelheid: Zorg ervoor dat de fatbike niet sneller kan dan 25 km/u en niet is opgevoerd.

Verzekering: Zorg voor een goede aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Zonder deze verzekering moeten ouders (voor kinderen onder 14) of de kinderen zelf (vanaf 14 jaar) schade vergoeden. Dit kan oplopen tot meer dan 1 miljoen euro.

Wat is een fatbike?

Fatbikes zijn erg populair, vooral onder jongeren. Je ziet ze veel bij middelbare scholen en op straat. Een fatbike is een elektrische fiets met een compact frame, brede banden en kleine wielen. De regels zijn hetzelfde als voor andere elektrische fietsen: maximaal 25 km/u met trapondersteuning en een motor van maximaal 0,25 kW.

Wie mag er op een fatbike rijden?

Iedereen mag op een fatbike rijden, ongeacht leeftijd. Er is geen helmplicht, geen verzekeringsplicht en geen rijbewijs nodig.

Waarom zijn fatbikes populair?

Stoer uiterlijk: Jongeren vinden fatbikes er stoer uitzien en er is geen helmplicht.

Geen minimumleeftijd of rijbewijs: Voor een snorfiets moet je 16 jaar zijn en een rijbewijs hebben, maar dat geldt niet voor fatbikes. Daarom rijden zelfs kinderen van 12 of 13 jaar erop.

Opvoeren: Fatbikes kunnen eenvoudig worden opgevoerd tot snelheden boven de 25 km/u, soms zelfs tot 60 km/u.

Meerdere personen: Door het zadel kunnen er 2 of 3 personen op een fatbike zitten. Dit is toegestaan zolang het geen gevaar oplevert.

Gevaar van fatbikes in het nieuws

Fatbikes komen vaak negatief in het nieuws door ongelukken. Dit komt door:

Jonge bestuurders: Kinderen kunnen de snelheid en het verkeer niet goed inschatten.

Opgevoerd: Andere weggebruikers schatten de snelheid verkeerd in.

Slechte zitpositie: Bestuurders stoten vaak hun knieƫn tegen het stuur en kunnen de controle verliezen.

Meerdere personen: Met 2 of 3 personen op de fiets is het moeilijker te besturen.

Goedkope kwaliteit: Goedkope fatbikes zijn vaak van slechte kwaliteit. Het frame kan breken en de remmen kunnen falen bij hoge snelheden.

Verzekering en schade

Er is geen verplichte verzekering voor elektrische fietsen. Een AVP dekt meestal de schade aan anderen door een elektrische fiets, maar deze verzekering is niet verplicht. Veel verzekeraars dekken geen schade als de fiets is opgevoerd.

Als kinderen schade veroorzaken, zijn de regels voor aansprakelijkheid als volgt:

Onder 14 jaar: Ouders zijn altijd aansprakelijk.

14-15 jaar: Kind is zelf aansprakelijk, tenzij ouders dit hadden kunnen voorkomen. Dan zijn de ouders aansprakelijk.

16 jaar en ouder: Kind is zelf aansprakelijk.

Ouders kunnen financieel in de problemen komen als hun kind schade veroorzaakt met een opgevoerde fatbike, omdat er vaak geen verzekering is die de schade dekt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag